top of page

Začalo jaro!

Aktualizováno: 22. 11. 2023

Je těžké napsat příspěvek, který bude plný jarního optimismu a motivace do tréninku. Přecházíme z náročného období do situace, která je mnohem obtížnější. Na Vás, kteří se mnou pádlujete si vážím tolerance a ochoty pomáhat nejen svým kamarádům a to nejen na vodě. Jen obtížně můžeme změnit běh světa, ale každá pozitivní drobnost je důležitá.


Tuto zimu jsem mírně změnil metodiku na zimních bazénech. Více jsem se zaměřil na komplexnější přípravu kajakářů a je milým překvapením, že i eskymácké obraty se daří snadněji a lépe. Klasické eskymování na bazéně v Hustopečích doplnil seminář o zimní přípravě v Hořovicích. Trval tři hodiny a dával silnou tréninkovou inspiraci pro všechny výkonnostní skupiny kajakářů. Plánuji tuto sezónu zařadit podobné semináře na kanále v Roudnici nad Labem.


V kajakářském tréninku se nevyplatí spěchat. Je mi líto kajakářů, které kamarádi v dobré víře vzali na obtížnější řeku, která je vystrašila a zastavila jejich rozvoj na několik let. Dobrým příkladem je Honza Heger, nevidomý kajakář s nímž spolupracuji šestým rokem. Postupně krok za krokem jsme rozvíjeli techniku pádlování, až dokázal sám sjet kanál v Roudnici nad Labem. Pro mne to byl jeden z nejsilnějších trenérských zážitků.


Začátečníkům i pokročilým kajakářům doporučuji přečíst si rozdělení tréninkových úrovní a podle nich vybírat, na který kemp se vydáš. Metodika výuky je na všech kempech jednotná a jednotlivé kempy se vhodně doplňují.


Z tréninku pro začátečníky bych v první polovině sezóny doporučil :


Pravidelné pádlování v Brně na Svratce, které probíhá od května každé úterý od 18:00.


Kemp pro začátečníky v Českém Vrbném 11.6.-12.6.


Kemp pro začátečníky na Soči 16.6.-19.6.


Alpské řeky pro začátečníky 11.8.-14.8.


Pokročilí, kteří to s pádlováním myslí vážně a chtějí se zdokonalovat by neměli vynechat dubnový kemp v Roudnici nad Labem. Je zaměřený na bezpečnost a záchranu a je pro účastníky velkých kempů povinný a zdarma. Všem ostatním jej vřele doporučuji. Naučíš se pracovat ve skupině, poskytovat i přijímat záchranu, procvičíš signály a komunikaci, zopakuješ první pomoc a zásady defenzivního pádlování. Pokud máš pocit, že tento kemp nepotřebuješ je nejvyšší čas se jej zúčastnit.


Sněhová pokrývka na Korsice je nízká. Ostrov vůní je nádherný, ale bez vody se na něm trénovat nedá. Korsika kemp se přesouvá do Jižních Alp, které nám poskytnou dobré tréninkové možnosti. Pro informaci o posledních dvou místech mi neváhej napsat na mail.


Některé kempy jsou již naplněné a ostatní se plní. Zarezervuj si svůj trénink včas, bylo by škoda vynechat některý z kempů.

Teším se na další sezónu

Váš Šimon a instruktoři Padluj!

38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

První!

bottom of page