top of page

Pravidelné Pádlování

Aktualizováno: 24. 4.

Když jsem zakládal před třinácti lety kajakářkou školu přemýšlel jsem, co je v tréninku kajakáře nejdůležitější. Síla, vytrvalost, technika, mentální síla....postupně jsem si uvědomil, že opravdu důležitá je pravidelnost tréninku, proto jsem i tréninky na klidné vodě nazval Pravidelné Pádlování.

V tréninku nemůžeme očekávat prudké skoky ve výkonnosti, postupujeme malými kroky vpřed a čím jsme lepší, tím jsou krůčky menší. Od určitého věku se začínáme snažit už jen neklouzat zpět. Pokud je náš trénink souvislý, jsou naše tělo i mysl soustavně stimulovány, snižujeme riziko zranění a strach se mění na zdravý respekt. Já i instruktoři pravidelně závodíme a nahlížíme na každý krok v tréninku, jako na nekonečnou cestu. Cestu, která je i cílem, být spokojeným kajakářem, mít radost z každého záběru i bolesti a únavě, které po kvalitním tréninku následuje.

Pravidelné pádlování se v průběhu let vyvinulo do současné podoby dvou tréninků každý týden. Jeden je pro začátečníky a druhý pro pokročilé kajakáře. Jejich cílem je kajakáře motivovat ve vlastním tréninku a ukázat na co se daný týden zaměřit.

Tento tréninkový motiv se odráží v celé koncepci tréninkové jednotky. Začíná rozcvičkou po níž následuje posilování aktivující svalové skupiny, které jsou namáhány v dalším tréninku.

První fáze je věnována technice. Volím většinou trénink na klidné vodě, protože tam je dostatek času na pečlivý nácvik záběrové techniky. V moderním creekingu je důraz na kvalitní klíčový záběr a ten se prostě bez vynikající techniky základního záběru neobejde. Jestliže tam při polovině boofů spadneš jak pytel, většinou pracuješ pádlem jako opilý hrobník lopatou. Na klidné vodě máš čas postupně zapojit celý svalový řetězec od palce u nohy až po malíček protilehlé ruky. Klidná voda rozhodně není nudná, natrénuješ nájezdy, výjezdy, stabilitu rotace, carving. Drtivá většina techniky se lépe trénuje na klidné vodě. Včetně již zmiňovaného boofu.



Následující blok je kondiční s volbou tréninkových prvků upevňujících pohybové stereotypy, které jsme procvičovali v předchozím bloku. Přichází tak ke slovu varianty intervalového tréninku, starty, vytrvalostní trénink, slepé jízdy a dechová cvičení při jízdě.

Závěrečné vypádlování pomáhá spálit laktát z předchozích minut a urychlit prooces regenerace, který opět zpomalí potréninkové pivko nad jehož dávkováním už trenér nemá žádnou moc.

Pravidelný trénink probíhá v areálu Water Elementu v Brně a jsem rád, že si kajakáři zvykli, že veškeré vybavení je připraveno na místě. V šatně tak visí košile a saka vedle cyklistických dresů či džín a trik.

Teším se na Vás každé uterý a čtvrtek odpoledne.


Váš Šimon


p.s. veškeré fotografie jsou z našich kempů


170 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page