top of page

První!


Jakmile jsem se rozhodl, že s kajakářskou školou budu jezdit na dělší a obtížnější kempy, tak mi bylo jasné, že před nimi musím své milé svěřence lehounce prohnat na kanále, projít bezpečnostní prvky, procvičit záchranu a první pomoc. Stmelit skupinu, připravit ji na spolupráci v náročněm terénu a ukázat jak předcházet nebezpečím na divoké vodě. Vznikl tak kompaktní kemp, který zahájí sezónu tím správným směrem.



Díky příjemné spolupráci s KK Roudnice máme k dispozici výborné zázemí, prostor na přednášky i na nácvik a zejména kanál na němž se dají dobře simulovat situace z divoké vody. V příjemném prostředí s malým objektivním nebezpečím si zvykneš spolupracovat s parťáky, zkontroluješ bezpečnostní vybavení i vědomosti a zejména získáš důvěru ve skupinu s níž jedeš na kemp.



Žádný průšvih na vodě nepřipluje sám od sebe. Většinou je řetezcem drobných chyb, které je vhodné eliminovat již v přípravě před odjezdem. Jeden víkend z Tebe neudělá kajakářskou superbytost, ale pomůže Ti správně reagovat v nekomfortních situacích. Stačí změnit pár drobností a přínos pro bezpečnost je větší než by se mohlo zdát.



Na prvním místě je vždy kajakář, můžeš mít v lodi lékárnu div velikosti polní nemocnice ze sanitky, železa a lana jako na El Capitan, ale pokud nemáš zažité základní bezpečnostní řetězce jsou jenom hezkou ozdobou.



Po téměř deseti letech se kemp ustálil na schematu čtyř tréninků na kanále (voda a záchrana) a sobotní večerní přednášky. Na kanále očekávej trénink defenzivní jízdy, varianty jízdy ve skupině, předávání informací, signalizaci, prevenci častých zranění a tipy pro osobní rozvoj. V bězpečnostních blocích projdeme přijímání záchrany, limity možností záchrany, základní práci s lany, bezpečná stanoviště a dynamickou záchranu.

Večerní přednáška shrnuje zásady bezpečnostního řetězce na nějž naváže blok o vybavení a záchraně v nědostupném terénu. Přednášku uzavírá přehled první pomoci na řece a rozbor kauzistik z uplynulých let.


Těším se na příjemný (byť náročný víkend), který Ti dá větší jistotu na vodě a připomene dovednosti, které jsou nutné pro klidné pádlování. Letos 20.4.-21.4. v Roudnici nad Labem.





Za team Padluj

Šimon




207 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page